top of page

Mobil Demokrasi Tarihçemiz

Güncelleme tarihi: 10 Nis

Mobil Demokrasi Tarihçemiz


Henüz e-devlet yapısı hayata geçmemişken , e-devlet söylemeleri yeni yeni söylenirken bir avuç sosyolog ve yazılımcı ekip ile Mobil Demokrasi kavramını yapılandırdık.

2006 yılında sosyal inovasyon olarak kurgulanan proje Ecotel Bilgi Toplumu Teknojileri olarak 2007 yılında Selçuk Üniversitesi Teknokentte yazılım ar-ge projesi konumlandı.

Yerel Yönetimler İletişim Platformu adı ile ar-ge projesi olarak yerini alan Mobil Demokrasi yapısının serüven bu adım ile başladı.

Projenin verimli olarak hayata geçmesi için paydaşların ve katalizör araçların etkin iletişim kurmaları Mobil Demokrasi’nin önemli argümanlarındandı. Faydalanıcı olarak en önemli paydaş vatandaş, uygulayıcı paydaş belediyelerimiz ve proje teknoloji paydaşı Ecotel ve Gsm operatörleriydi.

Selçuk Üniversitesi Teknokentte Ecotel olarak belediye kullanıcı arayüzünü geliştirirken , belediye ile vatandaşın iletişim köprüsü etkileşim teknolojisi için de Turkcell Operatörü ile görüşmelere başlandı. O dönemlerde topluca tekst gönderim sistemi olarak Toplu sms yapısı yeni yeni etkin olarak kamu kurumları tarafından gönderilmeye başlanıyordu. İlk nesil telefonların olduğu bu dönemde toplu sms birim maliyetleri çok yüksekti. Belediyelerin vatandaşlara bilgi gönderimi için daha ekonomik bir bilgi dağıtım platformuna ihtiyaç vardı. Yine aynı dönemlerde özellikle hava durumu, futbol sonuçları için gsm operatörü (Turkcell) cell broadcast yayın kanalı ile gönderim sağlıyordu. Bu etkileşimin en büyük handikabı ise yayın yapılan kanalın vatandaşın cep telefonunda ayarlaması gerekiyordu.

Mobil Demokrasi projesi, 888 hücre yayın kanalında yayınlanan bilgileri ilgili kanalı açık tutan vatandaşların belediyesinden bilgi almalarını sağladı.



Hava durumu, cenaze yayın kanalı, kaldırma park etmeyin orası yayalar içindir gibi kültür öğretici mesajlar gibi çeşitli bilgilerle belediyeler, vatandaşların şikayet ve önerilerini de dinleyebildi. 3870 dört haneli interaktif sms sistemi ile de vatandaş belediyelere şikayet önerilerini iletti. Aynı zamanda aynı p


latform ile belediye anketleri de katıldı.Bu süreçte, vatandaşlar tarlada, dolmuşta otobüste her yerden belediye yönetimine ulaştı ve bu sayede doğrudan demokrasi yaşatıldı.













Mobil Demokrasi projesi çok hızlı bir biçimde bir çok kentte yaygınlaştı.

2007 Yılında Mobil

Demokrasi projesi Turkcell’e Monte Carlo GSM AWARDS da birincilik ödülü aldırttı.



Ancak, akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte, hücre yayın kanalı 3G ve 4G desteklemez oldu. Akıllı telefonlar internet kullanımının yaygınlaşmasıyla interaktif SMS sistemlerinin kullanımı da azaldı ve artık akıllı telefonların süreci başladı. Ecotel olarak, Mobil Demokrasi platformunun teknoloji geliştiricisi olarak, mobil belediye uygulamasını geliştirip süreci aralıksız devam ettirme çalışmalarına başladık. İlk projemizde olduğu gibi, Türkiye'nin bazı bölgelerinde saha Ar-Ge çalışmaları yaparak pilot belediyelere proje kurguladık (Kars, Osmaniye, Çanakkale, Bolvadin, Sandıklı, Seben, Akyazı, Gerede gibi).



Ancak, bu çalışmaların sonucunda, butik ve özgün Mobil Belediye uygulamalarında birçok çıkmaz sokakla karşılaştık. Tüm mobil uygulamalarda olduğu gibi, kullanıcıların beklentisi hızlı tepki ve reflekslerle 4-5 modülü geçmemelidir. Ağır ve spesifik bilgiler için ilgili vatandaşlar zaten belediyenin web sitesinden yüzlerce bilgiye erişebilirler. Temel senaryoların ögeleri beş elin parmaklarını geçmemelidir: a) Başkan ve vizyonu b) Projeler (planlanan/devam eden/tamamlanan) c) Şikayet-Öneri d) Anket-Referandum e) İletişim. Hepsi bu kadar olmalıdır. İşte Mobil Demokrasi Türkiye’de bu basit ve hızlı tepkiyi karşılamaktadır.

Çok daha büyük bir sorun, bağımsız kent kurgularının tümleşik dünya vatandaşları için işlevsiz olmasıdır. İnternet maliyetlerinin hızla düşmesi, mobil internet kullanıcı sayısını artırmıştır. 21. yüzyılın dinamik iletişim dünyasında sürekli değişen dünya kentleri, bu değişkenliğe ayak uyduracak dinamik mobil uygulamalara ihtiyaç duymaktadır. Artık dünya, birlikte etkileşim içinde olduğumuz küçük bir mahalle haline gelmiştir. Bu nedenle, mobil belediye uygulamaları artık kendi muhafazakar, merkezi yapısından kurtulup tüm kentlerin içinde bulunduğu bir alanda olmalıdır. Artık mobil uygulama kullanıcıları çok daha bilinçlidir. Akıllı telefonlarının kapasitesini en işlevsel, birden fazla konuya gereksinim duyacakları uygulamaları yüklemek istiyorlar. Gezgin bir dünyada yaşıyoruz. Sürekli hareket halindeyiz. Özellikle büyük şehirlerde aynı gün içinde birden fazla ilçede gezinebiliyoruz. Kentlerimiz birbirine sınır. Hatta bazen aynı gün içinde birden fazla kentin içinde olabiliyoruz. Ve o anda hangi kentte isek o kentin dinamikleri bizi ilgilendirmektedir. Belki yol veya trafik değişikliği, belki nöbetçi eczane, bazen hava durumu. Belki bir şikayeti dile getireceğiz. Gün içinde bile zaman zaman birden fazla ilçelerde bulunduğumuz kentler için, her birinin ayrı ayrı uygulamasını mı yükleyeceğiz? İşte tam da bu nedenle, kendi belediyemizin özel uygulamasını bile bazılarımız yüklemiyoruz. Çünkü ne zaman işe yarayacağını bilemiyoruz ve akıllı telefonumuzda yer kaplamasını istemiyoruz.

Ya tüm belediyeleri içine alan bir uygulama olsaydı? İşte Mobil Demokrasi Türkiye Uygulaması hayata geçirildi.

Tek uygulamada Türkiye’yi cebinizde taşıayabilirsiniz.Yakın zamanda Evrensel Mobil Demokrasi (Global Mobile Democracy) uygulaması ile de bütünleşecek olan bu uygulama dünya da ve ülkemizde ilk kez oluşturmuştur. 2007 Selçuk

Üniversitesi Teknokentte temelleri atılan bu proje, sırasıyla ; Gazi Üniversitesi



Teknokent, Ankara Üniversitesi Teknopark’tan sonra Ankara Teknopark’ta proje tamamlanmıştır. Bu süreçte özellikle bize destek veren öncü kent belediye başkanlarına, onlarca akemisyenin katkılarına, bir çok STK kuruluşlarına , UNDP Demokratik Yönetişim Departmanına teşekkür ederiz.






21 görüntüleme0 yorum
bottom of page